ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Τι είναι η υπερμετρωπία;
Στην υπερμετρωπία, η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά θεωρητικά πίσω απ'αυτόν.Κάθε σημείο του αντικειμένου απεικονίζεται στον αμφ/δή ως κύκλος διάχυσης, και τα αντικείμενα φαίνονται θολά.

Που οφείλεται η υπερμετρωπία;
Οφείλεται σε :
  • Μικρή διαθλαστική δύναμη του ματιού (Μικρή κυρτότητα του κερατοειδούς, ή μικρή διαθλαστική δύναμη του φακού)
  • Μικρό μήκος βολβού (μικρός προσθιοπίσθιος άξονας, μικρό μάτι).Είναι γενετικά καθορισμένο και γεννιέται το άτομο με μικρό μάτι και υπερμετρωπία.
  • Συνδυασμό και των δύο
Κάντε κλικ στην εικόνα αριστερά

Υπερμετρωπία στα παιδιά
Συνήθως τα βρέφη γεννιούνται με υπερμετρωπία, και καθώς αναπτύσσονται, μεγαλώνουν τα μάτια τους και παράλληλα ελαττώνεται ο βαθμός της υπερμετρωπίας.Οταν είναι όμως αρκετά μεγάλη δεν φεύγει τελείως, αλλά παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Στην
παιδική ηλικία, η υπερμετρωπία εξουδετερώνεται με το μηχανισμό της προσαρμογής, με τον οποίο αυξάνεται η διαθλαστική δύναμη του φακού. Ετσι δεν υπάρχει μειωμένη όραση. Κατά την προσαρμογή, ο ακτινωτός μυς του ματιού συσπάται, χαλαρώνουν οι ίνες της ζιννείου ζώνης, οι οποίες στηρίζουν το φακό του ματιού, ο φακός παίρνει πιο σφαιρικό σχήμα και αυξάνεται η διαθλαστική του δύναμη. Ετσι εστιάζει στα κοντινά αντικείμενα.
Οταν η υπερμετρωπία είναι πολύ υψηλή, μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένη οπτική οξύτητα και συγκλίνοντα, προσαρμοστικό στραβισμό, και χρειάζεται οπωσδήποτε διόρθωση με γυαλιά.
Στη σχολική ηλικία, μετά την Γ'-Δ' Δημοτικού ή σε μεγαλύτερη τάξη του Δημοτικού ή του Γυμνασίου, όσο αυξάνονται οι σχολικές απαιτήσεις και οι ώρες διαβάσματος, το παιδί που έχει υπερμετρωπία κουράζεται εύκολα στο διάβασμα μετά από λίγη ώρα και η συνεχής προσπάθεια προσαρμογής για να εξουδετερωθεί η υπερμετρωπία, προκαλεί πονοκέφαλο και έντονη κούραση στα μάτια. Το παιδί εγκαταλείπει ή αποφεύγει το διάβασμα.Θα πρέπει να εξεταστεί από Οφθαλμίατρο και να φορέσει βοηθητικά γυαλιά όταν διαβάζει.
Γενικά δεν πρέπει να σκύβουν πολύ κοντά στο βιβλίο τα παιδιά όταν διαβάζουν και να κάνουν κάθε τόσο ένα μικρό διάλειμμα για να χαλαρώνει η προσαρμογή τους και να ξεκουράζονται τα μάτια τους.
Για να βρεθεί ο ακριβής βαθμός στα παιδιά, γίνεται η εξέταση της σκιασκοπίας με κυκλοπληγία, δηλ. με σταγόνες που χαλαρώνουν τον ακτινωτό μυ, που είναι υπεύθυνος για την προσαρμογή.
Το κολλύριο αυτό προκαλεί και διαστολή της κόρης, και το παιδί δεν βλέπει καλά να διαβάσει για αρκετές ώρες μετά, έως και μία ημέρα. Είναι καλύτερα αυτή η εξέταση να γίνεται τέλος της εβδομάδας, όταν το παιδί δεν θα έχει διάβασμα την επομένη ημέρα.
Είναι σημαντικό να εξετάζονται προληπτικά τα παιδιά από την προσχολική ηλικία, ώστε να διαπιστωθεί αν βλέπουν και τα δύο μάτια καλά, για να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε τυχόν αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Βλέπε ανάρτηση:ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ

Υπερμετρωπία στους ενήλικες
Μετά
την ηλικία των 35-40 ετών περίπου, αρχίζει να μειώνεται η ικανότητα προσαρμογής, και ο υπερμέτρωπας αρχίζει να μη βλέπει καλά κυρίως κοντά στο διάβασμα, και εμφανίζει κοπιωπία.Στην προσπάθεια δηλαδή να διαβάσει για πολλή ώρα νοιώθει βάρος ανάμεσα στα μάτια, ζαλάδα, νύστα, κούραση στα μάτια, τσούξιμο, δάκρυσμα και εγκαταλείπει τελικά το διάβασμα.Τότε χρειάζεται να φορέσει γυαλιά.Η πρεσβυωπία αρχίζει πολύ νωρίτερα στους υπερμέτρωπες, σε σύγκριση με τους μύωπες και τους εμμέτρωπες.
Αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία >45-50 ετών, ο υπερμέτρωπας θα φοράει γυαλιά και για μακρυά, όταν θα έχει εξαντλήσει εντελώς την ικανότητα προσαρμογής του.Αυτό ισχύει για τις μέτριες υπερμετρωπίες, γαιτί οι υψηλές (>3-4 διοπτρίες) απαιτούν συνήθως συνέχεια γυαλιά από μικρότερη ηλικία.
Πως διορθώνεται η υπερμετρωπία;

  • Με γυαλιά : με θετικούς φακούς (συγκλίνοντες), που συγκλίνουν τις ακτίνες του φωτός, ώστε να εστιαστούν πάνω στον αμφ/δή.
  • Με φακούς επαφής
  • Με χειρουργική διόρθωση με Excimer Laser-Lasik, διορθώνονται μέχρι 6 διοπτρίες υπερμετρωπίας.
  • Χειρουργική αφαίρεση του καθαρού κρυσταλλοειδούς φακού, σε άτομα άνω των 50 ετών που έχουν μέτρια ή υψηλή υπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Ουσιαστικά, πρόκειται για εγχείρηση καταρράκτη με υπερήχους. Διορθώνεται πλήρως το πρόβλημα και για μακρυά και για κοντά, με την ένθεση νέας γενιάς πολυεστιακών ενδοφακών, ή με την επιλογή monovision (το ένα μάτι βλέπει κοντά και το άλλο μακρυά, χωρίς γυαλιά). Ανάλογα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του ατόμου, επιλέγεται το είδος των ενδοφακών, που θα τοποθετηθούν στα μάτια, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην οπτική οξύτητα.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ