ΠΡΟΛΗΨΗ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΓΝΩΣTIKH

O τακτικός ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος από ειδικευμένο Οφθαλμίατρο, μπορεί να διαγνώσει πολλές παθήσεις, που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, καταλήγουν σε μόνιμη μείωση της οπτικής οξύτητας. Δυστυχώς, κάποιες οφθαλμικές παθήσεις δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), γλαύκωμα, κερατόκωνος, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εξιδρωματικού τύπου, κ.ά. μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν στα αρχικά στάδια.

Σήμερα υπάρχουν σύγχρονες εξετάσεις υψηλής ακρίβειας για την πρώιμη διάγνωση των οφθαλμικών παθήσεων του κερατοειδούς (Pentagam -Orbscan), του οπτικού νεύρου (HRT, GDx, OCT) και της ωχράς κηλίδας (OCT). Είναι ανώδυνες, σύντομες και πολύ αποτελεσματικές  για τη διερεύνυση αυτών των παθήσεων.
Επίσης, εφαρμόζονται πλέον νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την αναχαίτηση της εξέλιξης του κερατόκωνου (διασύνδεση κολλαγόνου) και της ωχράς κηλίδας (ενδοβόλβιες ενέσεις, φωτοδυναμική θεραπεία).
Παράλληλα, νέες τεχνολογίες στη διαθλαστική χειρουργική και στον καταρράκτη, νέας γενιάς ενδοφθάλμιοι ενδοφακοί (πολυεστιακοί, τορικοί) και υπερσύγχρονα μηχανήματα φακοθρυψίας και υαλοειδεκτομής έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο  αντιμετώπισης των οφθαλμικών παθήσεων.
Η διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού μπορεί να γίνει  με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς επιπλοκές με τη χρήση του Femtosecond Laser, και ακόμα και οι πολύ υψηλές μυωπίες άνω των 10-12 διοπτριών μπορούν να διορθωθούν με την ένθεση νέων φακικών ενδοφακών (φακοί που τοποθετούνται μέσα στο μάτι, χωρίς να έχει προηγηθεί εγχείρηση καταρράκτη).
 Μοναδικό μειονέκτημα δυστυχώς, το πολύ υψηλό κόστος αγοράς αυτών των μηχανημάτων, που ανεβάζει αναγκαστικά και το κόστος των επεμβάσεων.  
 
ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ