ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ

Με την τοποθέτηση πολυεστιακών ενδοφακών μέσα στα μάτια κατά την εγχείρηση του καταρράκτη, το άτομο έχει καλή όραση μακρυνή, ενδιάμεση και κοντινή, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί επιπλέον γυαλιά.
Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί εστιάζουν τη φωτεινή δέσμη σε διαφορετικές εστίες μέσα στο μάτι.Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να επιλέγει την καθαρότερη από τις εικόνες ενός αντικειμένου και να αγνοεί τις άλλες (multifocality).Προσφέρουν καλή μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση, ειδικά όταν γίνει συνδυασμός διαφορετικού φακού στο κάθε μάτι.
Πρέπει να χειρουργούνται και τα δύο μάτια συγχρόνως ή το πολύ με διαφορά μιάς εβδομάδας, ώστε να μπορέσει ο ασθενής να συνηθίσει τη νέα οπτική.Δεν γίνεται να τοποθετήσουμε πολυεστιακό ενδοφακό μόνο στο ένα μάτι.

Υπάρχουν δ
ύο κατηγορίες πολυεστιακών ενδοφακών : οι περιθλαστικοί και οι διαθλαστικοί.
Περιθλαστικοί IOL
(diffractive)
(
Acrysof ReSTOR , AcriLISA, Technis ZM900)
Οι φακοί αυτοί έχουν πολλούς (12) ομόκεντους δακτυλίους. Το ύψος τους ελλατώνεται σταδιακά από το κέντρο προς την περιφέρεια, τεχνολογία που ονομάζεται απόδυση (apodization). Το περιφερικό τμήμα είναι για τη μακρινή όραση και την όραση τη νύχτα, όταν η κόρη διαστέλλεται. Το κεντρικό τμήμα είναι σχεδιασμένο για την κοντινή όραση στο έντονο φως, όταν η κόρη είναι μικρή, σε μύση.
Οι νεότερης γενιάς Ασφαιρικοί Ενδοφακοί, μειώνουν τις σφαιρικές εκτροπές του κερατοειδούς.
Ο Acrysof ReSTOR είναι κίτρινος και έχει κατασκευαστεί να απορροφά τη βλαβερή υπερυώδη μπλέ ακτινοβολία.

Διαθλαστικοί IOL
(refractive)
(ReZoom Multifocal, MF4, M-Flex Multifocal)
Εχουν πέντε οπτικές ζώνες που εναλλάσονται. Η πρώτη, τρίτη και πέμπτη ζώνη είναι σχεδιασμένες για τη μακρυνή όραση, ενώ η δεύτερη και η τέταρτη για την κοντινή.

Μειονεκτήματα των πολυεστιακών ενδοφακών
Μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης
Δυσφωτοπικά φαινόμενα (glare, halos).
Προβλήματα στη νυχτερινή όραση κατά την οδήγηση,όταν το μέγεθος της κόρης διαστέλλεται
(άλως γύρω από τα φώτα). Συμβαίνουν πιο συχνά σε σχέση με τους μονοεστιακούς ενδοφακούς και συνήθως είναι παροδικά.Παρόλα αυτά αρκετοί ασθενείς ενοχλούνται πολύ μετεγχειρητικά μέχρι να συνηθίσουν.
Απαιτούν τέλεια επικέντρωση και απόλυτη ακρίβεια στη μέτρηση της διαθλαστικής τους ισχύος με τη βιομετρία. Υπάρχουν κάποιες παθολογικές καταστάσεις των ματιών στις οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται (ψευδοαποφολίδωση).
Χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής μέχρι να συνηθίσει ο ασθενής τους πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Επιλογή ασθενών
Δεν είναι όλοι οι αθενείς κατάλληλοι για πολυεστιακούς ενδοφακούς.
Να μην υπάρχει μεγάλος αστιγματισμός >0,75 διοπτρίες
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και διάφορες άλλες ωχροπάθειες προκαλούν ήδη μειωμένη ευαισθησία
αντίθεσης, και καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αυτών των ενδοφακών.
ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ