ΜΥΩΠΙΑ


Τι είναι η μυωπία;
Είναι μία διαθλ
αστική ανωμαλία,στην οποία η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά απ'αυτόν.Είναι η πιο συχνή αμμετρωπία και εμφανίζεται σε ποσοστό 25% στον πληθυσμό, δηλ. ένας στους τέσσερις έχει μυωπία.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
 
Τι συμπτώματα προκαλεί η μυωπία;
Θολή όραση, όταν ο μύωπας κοιτάζει μακρυά.Βλέπει όμως καλά κοντά, χωρίς γυαλιά,χαλαρώνοντας την προσαρμογή τ
ου, ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του.

Γιατί βλέπω καλύτερα όταν μισοκλείνω τα μάτια;
Ο μύωπας μπορεί να δει καλύτερα μακρυά, σε άπλετο φως ημέρας ή μισοκλείνοντας τα βλέφαρα.Και στις δύο περιπτώσεις μικραίνει το άνοιγμα της κόρης τού ματιού, και εμποδίζονται οι περιφερικές ακτίνες φωτός, που δημιουργούν μεγάλους κύκλους σύγχυσης στον αμφ/δή.Είναι το φαινόμενο του "στενοπικού δίσκου" (pinhole), και λειτουργεί, όπως ακριβώς και το κλείσιμο του διαφράγματος του φακού της φωτογραφικής μηχανής, αυξάνοντας το βάθος πεδίου.

Πού οφείλεται η μυωπία;
Διακρίνουμε την :

  • Διαθλαστική μυωπία
Οφείλεται σε μεγάλη διαθλαστική δύναμη του ματιού, λόγω μεγαλύτερης κυρτότητας του κερατοειδούς, ή λόγω αύξησης της διαθλαστικότητας του φακού.Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί στον καταρράκτη και σε σακχαρώδη διαβήτη.

  • Αξονική μυωπία
Οφείλεται σε μεγάλο μήκος (προσθιοπίσθιο άξονα) του βολβού. Αξονικές είναι συνήθως οι υψηλές μυωπίες, άνω των 6-7 διοπτριών.

  • Συνδυασμός και των δύο


Είναι κληρονομική η μυωπία;
Ναι, υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση της μυωπίας, ειδικά στη μεγάλη μυωπία.Γιαυτό τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν μυωπία, πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά.
Επίσης εμφανίζει συσχέτιση με την κοντινή εργασία (διάβασμα).Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό των μυώπων στην εφηβεία,όπως φαίνεται από διάφορες στατιτικές μελέτες. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ενασχόληση των εφήβων με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και τις υπερβολικές ανάγκες για διάβασμα.Οι μύωπες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό αριστούχοι και πετυχαίνουν καλύτερες βαθμολογίες από τους εμμέτρωπες, ενω οι υπερμέτρωπες τις πιο χαμηλές.


Η διατροφή επηρεάζει τη μυωπία;
Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση της διατροφής με την αύξηση της μυωπίας.Σίγουρα η υγειινή διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι καλό να εφαρμόζεται και να συνηθίζεται από την παιδική ηλικία.Οι καλές, όπως και οι κακές συνήθειες, θα ακολουθούν τα παιδιά ίσως και σ΄όλη τους τη ζωή.


Μεγαλώνει η μυωπία όταν δεν φοράω τα γυαλιά μου;
Η μυωπία δεν μεγαλώνει όταν φοράει κανείς τα γυαλιά του, ούτε όμως και ελλατώνεται όταν τα φοράει.Ακολουθεί την εξέλιξη που πρόκειται να γίνει.

Πότε εμφανίζεται η μυωπία;
Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες από 5-15 ετών.Μπορεί όμως να γεννηθεί ένα βρέφος με συγγενή μυωπία, στο ένα ή και στα δύο μάτια, κυρίως αν είναι πρόωρο.

Μέχρι πότε αυξάνεται η μυωπία;
Η σταδιακή αύξηση του μήκους του ματιού κατά την περίοδο της ανάπτυξης, στη σχολική και κυρίως στην εφηβική ηλικία, ευθύνεται για την αύξηση της μυωπίας.Σταματάει συνήθως με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος,γύρω στο 200 έτος, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.Παρατηρούμε πολύ συχνά μυωπίες που αυξάνονται και σε μεγαλύτερη ηλικία, κυρίως στην υψηλή,εκφυλιστική μυωπία. Επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβούν αλλαγές στη διάθλαση, λόγω των ορμονικών μεταβολών.

Πως διορθώνεται η μυωπία;

  • Με γυαλιά, που έχουν αρνητικό φακό (αποκλίνοντα).Ο φακός αφαιρεί την επιπλέον διαθλαστική δύναμη, όσο χρειάζεται για να μετακινηθεί η εικόνα προς τα πίσω και να εστιαστεί το αντικείμενο πάνω στον αμφιβληστροειδή.
  • Με φακούς επαφής
  • Με διαθλαστική χειρουργική με Excimer Laser, με Lasik ή PRK. Αναφέρομαι διεξοδικά στο κεφάλαιο της διαθλαστικής χειρουργικής.

  • Με χειρουργική εξαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού. Είτε υπάρχει καταρράκτης είτε όχι, ειδικά στις υψηλές μυωπίες >10 διοπτριών, που δεν διορθώνονται συνήθως με Laser, σε άτομα άνω των 45-50 ετών, γίνεται εγχείρηση καταρράκτη και τοποθετείται ενδοφακός, με την κατάλληλη ισχύ, ώστε να μειωθεί η μυωπία. Συνήθως παραμένει μικρή μυωπία, περίπου 1-2 βαθμοί (ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου), ώστε να βλέπει κανείς κοντά χωρίς γυαλιά.Είναι καλό να διατηρείται αυτό το πλεονέκτημα των μυώπων, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν πάντα κοντά χωρίς γυαλιά.
Οι μύωπες δεν εμφανίζουν πρεσβυωπία;
Οπως αναφέρθηκε ήδη, ο μύωπας βλέπει καλά κοντά, ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του, αρκεί να βγάλει τα γυαλιά του.Η μπορεί να φορέσει πολυεστιακά γυαλιά, ώστε να μη χρειάζεται να ανεβοκατεβάζει τα γυαλιά του συνέχεια.
Οταν είναι χρήστης φακών επαφής, μπορεί να χρησιμοποιήσει πολυεστιακούς φακούς επαφής ή να φορέσει μικρότερη μυωπία στο ένα μάτι.

Πρέπει να φοράω τα γυαλιά μου για κοντά, εφόσον βλέπω;
Ο μύωπας βλέπει καλά κοντά χωρίς τα γυαλιά του.Σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών, όταν δεν υπάρχει πρεσβυωπία ακόμα, και οπωσδήποτε στη νεανική ηλικία και στο σχολείο, πρέπει να φοράει τα γυαλιά μυωπίας και στο διάβασμα , όχι μόνο για μακρυά, παρότι βλέπει καλά κοντά.Ο λόγος είναι ότι, όταν ο μύωπας φοράει τα γυαλιά του για κοντά, τα μάτια μπορούν να ασκούν την προσαρμογή, μαζί με τη σύγκλιση και τη μύση (αύξηση του βάθους πεδίου), τριπλός μηχανισμός απαραίτητος για διάβασμα χωρίς κούραση.Αλλιώς, ο μύωπας στερεί τα μάτια του από τις φυσιολογικές διεργασίες.

Δεν θέλω να φοράω γυαλιά
Αντιμετωπίζω καθημερινά αντιδράσεις από εφήβους, κυρίως κορίτσια 12-14 ετών(ηλικίες όπου δεν ενδείκνυνται ακόμα οι φακοί επαφής), που αρνούνται να φορέσουν τα γυαλιά τους στο σχολείο ή στο δρόμο, ακόμα και όταν έχουν μεγάλη μυωπία και δεν βλέπουν καθόλου μακρυά.Προτιμούν να μη βλέπουν, παρά να φορέσουν γυαλιά, για λόγους αισθητικής.Υπήρχε ανέκαθεν προκατάληψη στο σχολείο γι' αυτό το θέμα και τα παιδιά που φορούν γυαλιά, γίνονταν πάντα αντικείμενο κοροϊδίας από τους συμμαθητές τους.
Οι νέοι θέλουν να είναι όλοι ίδιοι, να ακολουθούν τις τάσεις και να μη διαφέρουν από τους άλλους νέους της ηλικίας τους, από φόβο για απόρριψη.
Θέλει σίγουρα τόλμη για να διαφέρει κανείς και να είναι ο εαυτός του, να έχει αυτοπεποίθηση, όταν κάνει το σωστό και να μην επηρεάζεται από τους άλλους.Η αξία δεν κρίνεται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν μια σταθερή προσωπικότητα.
Είναι σημαντικό να βλέπει κανείς τον κόσμο όπως είναι,
στη σωστή διάσταση, με τα γυαλιά του.Το επόμενο βήμα βέβαια είναι, πώς αντιλαμβάνεται και πώς ερμηνεύει αυτό που βλέπει, καθώς ο καθένας ζει τη δική του πραγματικότητα!Ομως αυτό ξεφεύγει από το σκοπό αυτής της ενημέρωσης.
ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ